måndag 15 maj 2017

Aubergine Gyros med en enkel tahinisås


Jag har nu testat mycket och lärt mig att det finns en djungel av olika substitut till de animaliska köttet. Men jag måste nästan säga att det bästa "substitutet" om man vill välja bort kött är att jobba med våra fantastiska grönsaker. 
Även om jag äter någon form av animaliskt kött ca. 5 gånger i veckan så skulle jag lätt kunna peta in denna aubergine-gyrosen på någon av dessa dagar, byta ut den mot någon av dagarna, en gång i veckan, för så GOD var den.
Det här hörrni, det är den nya fredagstacon!


Någonstans tror jag att auberginen inte har fått sin rätta rättvisa om man kan säga så. Det är nog många skulle peta bort den här grönsaken när man får med den på sitt grillspett. Varför är det så? Vad är det folk inte gillar med den? Jag kanske har fel, men jag vet många som gärna slipper den om de får välja. Därför skulle jag inte ge mina gäster något alternativ om jag skulle bjuda dem på detta. Det får ni som testar inte heller göra. För tro mig, ni kommer älska det och bara vilja ha mer.

Tänkte även att det kanske var på sin plats att berätta hur man gör sin egna Tahini?
Jag har redan använt det i tidigare recept jag har lagt upp och det kommer säkerligen ingå i flera kommande också. Skulle ni absolut inte ha någon lust att göra egen Tahini så får ni absolut inte skämmas för att köpa färdig i butik. Det funkar mer än bra med det med, ingen kommer någonsin att säga något om det och maten kommer smaka fantastiskt ändå!
(Psst! Jag ska säga Er att jag inte hade någon aning om vad Za'atar var för något, men efter det här receptet så vet jag!)

Många av Er vet kanske redan hur man gör, men skulle någon av Er inte veta det så finns det superenkla receptet på den här Tahinin, Sesampastan längst ner i detta inlägg. 


aUBERGINE GYROS MED EN ENKEL TAHINISÅS

FÖRBEREDELSER: 15 min | TILLAGNING: 15 min | TOTAL TID: 30 min
___________

TAHINISÅS (CA. 4 DL SÅS, 4-6 PERSONER)

 • 2 dl Tahini (sesampasta, egen eller köpt Se recept längst ner i receptet)
 • 1- 1 1/2 dl Vatten
 • Saften från 1 st Citron
 • 1 Vitlöksklyfta (Valfritt, mer eller mindre efter smak)
 • Smaka av med Salt & Peppar
  Tillbehör: Finhackad Persilja
  Finhackad Koriander

Aubergine Gyros och grönsaker

 • Pitabröd (1-2 st per person)
 • 2 st stora Aubergine (ca. 2 skivor per Gyros)
 • Några msk av din favorit Olja (min är Olivolja)
 • Za'atar (Köpt eller egen: Sesamfrön, Citronskal och Oregano)
 • Salt & Peppar efter smak
 • 1 finstrimlad Rödlök
 • 1 tunt skivad Gurka
 • 1-2 tunt skivade Tomater

GÖR SÅ HÄR:

 1. Tahinisås: Mixa ihop alla ingredienser förutom de färska kryddorna med hjälp av en stavmixer tills det blir en jämn sås. Börja med 1 dl vatten, tillsätt mer om du skulle önska en lösare sås. Kyl din Tahinisås medans du förbereder resten av rätten. 
 2. Om du som Mig vill göra din egen Za'atar: Rosta 2 msk Sesamfrön i en torr stekpanna på svag värme tills fröna precis börjar få färg. I en mortel: Mortla de rostade Sesamfröna med 2 msk torkad Oregano och 2 msk Citronzest. Mortla till en jämn kryddblandning. Ställ åt sidan så länge.
 3. Förbered dina grönsaker: Skiva upp tomat, rödlök och gurka i tunna skivor samt finhacka Persilja och Koriander, låt stå åt sidan till det är dags att lägga ihop. 
 4. Skiva upp din Aubergine i tunna skivor på längden. Lägg ut skivorna på din skärbräda, ringa över lite Olivolja och krydda med din Za'atar, salt och peppar efter smak. Låt vila på skärbrädan medans du värmer dina pitabröd.
 5. I en torr stekpanna, värm dina Pitabröd (gärna i en grillpanna) tills dem fått en fin färg. Lägg upp ett bröd på en tallrik redo att fyllas med massa gott.
 6. Dags att steka din Aubergine: Hetta upp en stekpanna (gärna i samma grillpanna för att få dessa vackra stekränder), med lite olja. Stek först med din kryddade sidan nedåt i pannan på medelvärme, krydda även på den andra sidan medans den ena sidan steks. Vänd på aubergine-skivorna när de fått lite färg, stek dem tills dem blivit mjuka och är helt genomstekta, tar ca. 5 min.
 7. Medans din Aubergine ligger i stekpannan kan du förbereda dina pitabröd med din tahinisås och dina grönsaker du har skivat upp. Bre ut lite av din sås på ena halvan av bröder, toppa med lite av varje grönsak. På med den stekta Auberginen, några extra skivor av grönsakerna och sedan lite extra sås. Beroende på hur du serverar, avsluta med den finhackade persiljan och koriandern, rulla ihop din Gyrosrulle och njut! x

Om du vill göra din egna Tahini:

 • 3 dl Sesamfrön
 • 4 msk Neutral olja (t.ex. rapsolja eller en mild olivolja)
 • 1 nypa Salt (efter smak)

Gör så här:

 1. Rosta dina sesamfrön i torr stekpanna på medelvärme i ca. 5 min under omrörning. Ha koll så att de inte bränns. Det ska börjar dofta i rummet, då är klara. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
 2. Häll över de rostade fröna i en mixer och mixa i ca. 1 min. Skrapa ner fröna som fastnar på kanterna och mixa ytterligare 1 min. 
 3. Tillsätt olja och salt, mixa någon minut till. Skrapa ner kanterna några gånger, upprepa tills blandningen är helt flytande och blivit en jämn Tahini. Visst var det superenkelt?
Din hemmagjorda Tahini håller sig i kylen några veckor. Du kommer märka att den kommer separera sig under tiden, ingen panik. Rör bara om den så är det redo att användas igen!

SHARE:

Inga kommentarer

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Template Created by pipdig